Закон і Бізнес


Інтимна зона

За бажання зазирнути під спідницю садитимуть у в’язницю


№28 (1482) 11.07—17.07.2020
5570

Появу моноподів вітали не тільки любителі селфі, але і ті, хто не проти зазирнути під спідницю незнайомці. У Німеччині подібний вид сексуальних домагань став кримінально караним.


Досі у Німеччині не було закону, який забороняв би апскертинг (від англ. Upskirting — «задирання спідниці») і переслідував би таких людей. Правопорушником вважався лише той, хто поширював подібні знімки або відеозаписи.

У 2014 році до §201а кримінального кодексу Німеччини було внесено доповнення, згідно з яким кримінальному переслідуванню підлягають автори і розповсюджувачі фотографій інтимних частин тіла, знятих у приватних і закритих приміщеннях. Це можуть бути квартири, громадські туалети або роздягальні, в яких знімати заборонено. Проте ця норма не поширювалася на зйомки в інших місцях.

Щоб притягти кривдника хоча б до цивільної відповідальності, жінкам доводилося докладати неймовірних зусиль: вчасно відреагувати, відібравши смартфон, викликати поліцію, встановити особу людини і лише після цього написати на неї заяву в поліцію.

В інших країнах, наприклад Австралії, Новій Зеландії, Шотландії, жертв апскертингу захищає закон. У 2019 році в Англії і Уельсі завдяки онлайн-петиції була прийнята законодавча поправка, що передбачає за такий вчинок до 2-х років в’язниці.

Ханна Зайдель разом з подругою Ідою Марі Зассенберг створили таку ж петицію і у Німеччині. Її підписали більш як 109 тис. осіб. І на початку липня Бундестаг визнав апскертинг злочином. Покаранням за нього може бути не тільки штраф, але і 2 роки позбавлення волі.

Отже, тепер захищати жертв апскертингу будуть держава і закони.