Закон і Бізнес


Оскарження штрафів: профільний комітет ВР схвалив відміну судового збору


10.07.2020 12:56
4599

Проект Закону від 04.05.2020 №3424 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від сплати судового збору у зв'язку з оскарженням постанов у справах про адміністративні правопорушення» рекомендовано прийняти за основу.


Таке рішення ухвалив на засіданні Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, повідомило Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України, передає видання «Закон і Бізнес».  

«Метою законопроекту є усунення штучних перепон для доступу до правосуддя, створених постановою Верховного Суду про розмежування двох правових категорій «державне мито»  та «судовий збір» у випадках оскарження постанов про притягнення до адміністративної відповідальності», — заявила Голова підкомітету з питань тарифного і нетарифного регулювання Ірина Аллахвердієва під час обговорення законопроекту  №3424.

«Наприклад, у випадку оскарження у суді штрафу в розмірі 17 грн., необхідно буде спочатку сплатити судовий збір в розмірі 420 грн. 40 коп., що майже в 25 разів перевищує суму самого штрафу», — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, що замінюють застарілу дефініцію «державне мито» на «судовий збір». Також  вносяться зміни до Закону «Про судовий збір», якими закріплюється звільнення від сплати судового збору за подання скарги або позову щодо оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Закон і Бізнес