Закон і Бізнес


Про затримку з вихідною допомогою


№28 (1482) 11.07—17.07.2020
5937

Ухвалення судового рішення про стягнення виплат, які передбачені після звільнення, не припиняє обов’язку роботодавця компенсувати працівникові майнові втрати.


Велика палата Верховного Суду розглянула справу №810/451/17, яка стосувалася тлумачення ст.117 Кодексу законів про працю в контексті компенсації втраченого заробітку. Адже якщо підставою для звільнення стало невиконання роботодавцем законодавства про працю, то громадянинові має бути виплачена компенсація в розмірі тримісячного середнього заробітку.

Суди попередніх інстанцій, посилаючись серед іншого на рішення Європейського суду з прав людини від 8.04.2010 у справі «Меньшакова проти України», дійшли висновку, що працівник має право на компенсацію тільки за період затримки до вирішення спору про виплати.

Проте у ВП ВС наголосили, що відшкодування, передбачене в ст.117 КЗпП, спрямоване на компенсацію працівникові майнових утрат за весь період такого невиконання, у тому числі й після прийняття судового рішення. До того ж ЄСПЛ у згаданому акті не вирішував питання щодо необхідності застосування тієї чи іншої норми права національного законодавства та її тлумачення.