Закон і Бізнес


Як Мін’юст планує маніпулювати виконавцями розповів адвокат


09.07.2020 13:48
2136

Серед змін до законодавства про виконавче провадження, вже погоджених Кабміном, пропонується збільшити строк притягнення до відповідальності приватного виконавця від двох місяців до одного року. Рішення про направлення відповідного подання прийматиме Мін'юст. Це дасть змогу маніпулювати виконавцем.


Таку думку висловив в інтерв'ю виданню «Закон і Бізнес» член Дисциплінарної комісії приватних виконавців, комітету Асоціації правників України з конкурсного права, адвокат, радник Ader Haber LF Олексій Соломко.

«Строк притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності збільшується від двох місяці до одного року з моменту виявлення дисциплінарного проступку. Тобто, виявивши порушення в діях виконавця, Мін'юст залишає собі можливість не розглядати питання притягнення його до відповідальності протягом року. Будь-який кримінологічний аналіз пропозиції однозначно дасть висновок, що норма містить ознаки корупційного зловживання», — заявив член Дисциплінарної комісії приватних виконавців.

«Виконавцем можна буде легко маніпулювати, періодично нагадуючи йому про загрозу притягнення до відповідальності. Тим більше, що Мін'юст пропонує встановити для себе дискреційну можливість направлення подання про притягнення виконавця до дисциплінарної відповідальності», — вказав адвокат.

«А що стосується процедури розгляду подань, то Мін'юст вирішив максимально утаємничитись: розгляд проходитиме в закритому режимі, обговорення відбуватиметься без участі самого виконавця. Схожого прикладу навіть у кримінальному процесі не знайти!», — наголосив Соломко.

Повністю інтерв’ю читайте тут.

Закон і Бізнес