Закон і Бізнес


Тест на рівність

Кримінальні норми перевірять на наявність статевих проблем


Законотворчість, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2621

Мін’юст проведе гендерно-правову експертизу Кримінально-виконавчого кодексу та деяких інших законів. Експерти виявлятимуть положення, які заважають забезпеченню рівності чоловіків та жінок, а свої ви¬сновки направлять до парламенту.


Під час проведення експертизи фахівці Мін’юсту аналізуватимуть положення кодексу на наявність у них норм,що передбачають дискримінацію за статевою ознакою. Зокрема, буде проведене дослі¬дження на відповідність положень кодексу основним напрямам державної політики щодо гарантування додержання положень, визначених у законі «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».
Експерти також керуватимуться міжнародними актами та відповідними підходами до оцінки чинного законодавства.
У разі встановлення дискримінації за статевою ознакою висновок та рекомендації Мін’юсту будуть направлені до Верховної Ради.
Протягом 2011 року мі¬ністерство також здійс¬нить гендерно-правову експертизу законів «Про захист суспільної моралі» та «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
Указану експертизу чинного законодавства та проектів нормативно-правових актів Мін’юст здійснює відповідно до ст.4 закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та постанови Кабміну «Про проведення гендерно-правової експертизи».