Закон і Бізнес


Про узгоджену поведінку


№28 (1482) 11.07—17.07.2020
3936

Порушенням законодавства про захист економічної конкуренції є навіть намір суб’єктів господарювання погодити власну поведінку, зокрема шляхом обміну інформацією під час підготовки тендерної документації.


Такого висновку дійшов Касаційний господарський суд у справі №910/10212/19. У ній оскаржувався штраф, накладений Антимонопольним комітетом за спотворення результатів процедур закупівель поточного ремонту дороги в Миколаєві.

Як установив Господарський суд м.Києва, узгодженість поведінки двох учасників тендера доводилася АМК з огляду на: одночасне перебування одних і тих самих фізичних осіб у трудових відносинах; перехід працівників між зазначеними суб’єктами господарювання; пов’язаність через фізичних осіб; залучення однієї й тієї ж особи для підготовки документів до участі в процедурах закупівель тощо.

Північний апеляційний господарський суд рішення ГСК скасував та ухвалив нове — про задоволення позову.

Натомість КГС виходив із того, що для визнання органом АМК порушення законодавства про захист економічної конкуренції вчиненим достатнім є встановлення наявності наміру суб’єктів господарювання погодити (скоординувати) власну конкурентну поведінку. Зокрема, шляхом обміну інформацією під час підготовки тендерної документації, що разом з тим призводить або може призвести до переваги одного з учасників під час конкурентного відбору з метою визначення переможця в процедурі закупівлі.

Негативним наслідком цього є сам факт спотворення результатів торгів. Адже узгоджена поведінка учасників торгів не відповідає суті конкурсу.