Закон і Бізнес


Мова спотикання


№28 (1482) 11.07—17.07.2020
26093

Дискусії щодо місця української та інших мов на теренах держави вже давно вийшли з розряду правових і перетекли в політичну площину. Проте арбітром у них раз у раз стає Конституційний Суд.


В останні дні своєї каденції попередня влада встигла прийняти закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 №2704-VIII. Проте цей акт надав преференції не лише українській мові, а й кримськотатарській та навіть англійській. Натомість про російську, на відміну від ч.3 ст.10 Конституції, там і згадки немає.

Наразі КС розпочав слухання щодо нового мовного регулювання. Адже 51 народний депутат уважає, що як закон у цілому, так і окремі норми не узгоджуються з Конституцією. З одного боку, надто велику увагу приділено тільки одному корінному народові та лише одній з офіційних мов Європейського Союзу (хоча її основний носій вже залишив ЄС). А це насамперед суперечить ст.24 Конституції, що забороняє дискримінацію за мовною ознакою.

З другого — є претензії до процедури ухвалення цього акта в другому читанні. До речі, саме через недотримання Регламенту Верховної Ради був скасований попередній мовний закон 2012 року.

КС присвятив аж 2 дні, аби дати висловитись усім зацікавленим сторонам. Утім, оскільки суддею-доповідачем у цій справі став Сергій Головатий, котрий є не тільки юристом, а й українознавцем, шанси на задоволення подання вкрай низькі.