Закон і Бізнес


Голосуй або плати


№28 (1482) 11.07—17.07.2020
3562

Верховний суд США узаконив негласне правило, за яким виборники повинні голосувати тільки за кандидата в президенти, котрий переміг в їхньому штаті. Тих, хто не послухається, штрафуватимуть.


У цій справі судді ВС стали на бік штату Вашингтон, розглядаючи позов трьох вибірників, які у 2016 році відмовилися віддати свої голоси Гілларі Клінтон, хоча вона перемогла в цьому штаті Доналда Трампа. Сподіваючись своїм прикладом надихнути колег, вони проголосували за колишнього держсекретаря Коліна Пауелла, який у виборах участі не брав.

Влада Вашингтона оштрафувала їх на $1000 кожного, після чого вибірники оскаржили це в суді, але програли.

За даними ВС США, випадки, коли виборники голосували проти волі жителів штату, украй рідкісні. За 220 років так учинили 180 виборників з понад 23 тис. Причому 7 таких випадків припали на останню кампанію: п’ятеро відмовилися віддати голоси за Г.Клінтон, двоє — за Д.Трампа.

У США, голосуючи за того чи іншого кандидата, виборці визначають членів колегії виборників від свого штату, яка складається з 538 чоловік. Щоб стати главою держави, кандидатові треба заручитися підтримкою не менше ніж 270 з них.