Закон і Бізнес


Амністія — 2020 в Україні: стали відомі критерії звільнення


07.07.2020 16:38
341794

У 2020 році за амністією можуть звільнити 1173 особи. Основні критерії: незначна суспільна небезпека діянь, тяжка хвороба, значний строк відбутого покарання.


На сайті Верховної Ради оприлюднено Проект Закону від 01.07.2020 №3765 «Про підстави та коло осіб, до яких застосовується амністія у 2020 році», передає видання «Закон і Бізнес».

Згідно із законопроектом, дію амністії пропонується поширити на категорії засуджених, які є найбільш незахищеними та соціально вразливими: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, до осіб з інвалідністю, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, тощо.

Основними критеріями для застосування амністії, згідно з даним проектом, є:

- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

 «У разі прийняття проекту Закону попередньо підлягатимуть звільненню 1173 осіб, які за формальними ознаками можуть підпадати під його дію» — говориться в тексті законопроекту.

Документ також визначає категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Згідно із документом, станом на 01 квітня 2020 в установах виконання покарань відбували покарання 32 тисячі 942 особи.

Закон і Бізнес