Закон і Бізнес


ЄСПЛ назвав підстави для звільнення злочинця від покарання


06.07.2020 16:01
3152

Засуджений за торгівлю наркотиками поскаржився до ЄСПЛ на невідповідність медичного лікування у в’язниці. Прикутий до інвалідного візку чоловік намагався вийти на волю за станом здоров’я, але протягом трьох років його тільки переміщали з однієї тюремної лікарні до другої.


Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ у справі «Поторок проти Румунії» (№ 37772/17), передає «Закон і Бізнес» з посиланням на «ECHR. Ukrainian Aspect».

У 2009 році Іоан Поторок був визнаний винним у причетності до міжнародної торгівлі наркотиками та засуджений до 15 років позбавлення волі. Через травми голови він опинився у інвалідному візку.

Під час ув’язнення Поторок ініціював кілька проваджень для припинення виконання покарання за станом здоров’я. І перше ж провадження мало успіх – його звільнили за рішенням суду в 2012 році через «жахливий» стан здоров’я. Але в 2015 році злочинця повернули до в’язниці після повторного оцінювання стану здоров’я. Було встановлено, що у в’язниці була доступна відповідна медична допомога. В 2016 році черговий запит про звільнення був відхилений. Водночас наступне клопотання про переведення до лікарні – задоволене.

Суди покладалися на рішення щодо декількох медичних звітів, в яких було встановлено, що система охорони здоров’я в’язниці могла задовольняти потреби Поторока, але йому була необхідна постійна допомога, яка повинна надаватися особистим помічником.

У лютому 2017 році Європейський суд з прав людини установив несправедливість провадження проти Поторока (Potoroc проти Румунії , № 59452/09), він подав заяву про перегляд вироку і був звільнений національним судом.

Після цього Поторок вдруге звернувся до ЄСПЛ.

Посилаючись на ст. 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він стверджував, що його тривале ув’язнення було пов’язане з винятковими труднощами через його похилий вік, значні проблеми зі здоров’ям та невідповідність медичного лікування, яке він отримував у в’язниці. Він скаржився, зокрема, на те, що йому ніколи не надавали особистого помічника, а також на те, що допомога співкамерників була невідповідною.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій в частині сумісності стану здоров’я заявника з його триманням під вартою у період від 2015 по 2017 рік та призначив 3 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Поторок проти Румунії» у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес