Закон і Бізнес


Диплом чужим розумом


№27 (1481) 04.07—10.07.2020
2765

В народі кажуть, що чужим розумом в люди не вийдеш. Утім, диплом отримати можна, і дисертацію захистити, а там уже як поталанить. Тому й не проблема знайти тих, хто допоможе, якщо гроші є, а власного розуму на наукову працю не вистачає.


Проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№3764) пропонує штрафувати як тих, хто замовляє написання академічних робіт, так і тих, хто заробляє на цьому своїм розумом. На перший раз санкція становитиме від 850 до 5100 грн., а повторне правопорушення потягне аж на $1000.

Право складати такі адмінпротоколи пропонується надати Державній службі якості освіти та її територіальним органам, а також Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти.

Щоправда, незрозуміло, яким чином чиновники від освіти виявлятимуть даний вид академічної доброчесності, а головне — доводитимуть склад правопорушення в суді. Адже якщо покарання загрожуватиме і замовнику, і виконавцю, хто з них свідчитиме проти себе? Тим більше, що пропоновані зміни до закону «Про освіту» (№3759) визначають такі дії академічною недоброчесністю з усіма наслідками — аж до відрахування з вишу, позбавлення наукового ступеню чи вченого звання.

Застосовувати санкції, ґрунтуючись на припущеннях, вочевидь, неконституційно. Тож максимум, на що може вплинути цей закон, — наявність в Інтернеті подібних оголошень та вартість послуг. Утім, для посередника між розумним і багатим санкції не передбачені.