Закон і Бізнес


Хімічний токсикоз


№27 (1481) 04.07—10.07.2020
3948

Рятувати життя бджіл планують ужиттям жорстких заходів. Зокрема, аграріїв змусять обробляти рослини проти шкідників виключно в нічний час із попереднім повідомленням про це. Неслухняних очікує обмеження волі до двох років.


Проекти «Про внесення змін до Кримінального кодексу (щодо вжиття заходів стосовно захисту бджільництва)» (№3741) та «Про внесення змін до Закону України «Про бджільництво» (щодо вжиття заходів стосовно захисту бджільництва)» (№3740) подані на розгляд парламенту.

Документи передбачають обов’язок для фермерів обробляти рослини виключно з 21:00 до 5:00 доби з обов’язковим повідомленням місцевих державних адміністрацій, територіальних органів ветеринарної медицини та місцевих територіальних спілок, діяльність яких пов’язана з бджільництвом. Таке повідомлення потрібно подавати не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через місцеві засоби масової інформації.

Порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин, що завдало істотної шкоди, каратиметься штрафом до 105100 грн. або ж громадськими роботами. Якщо протиправні дії фермерів призведуть до загибелі , винним загрожуватиме до 2 років обмеження волі.

Утім, достеменно не відомо, як саме будуть шукати винних і чи відправлятимуть бджіл на експертизу для встановлення причин смерті. А от привід для корупції, певно, з’явиться новий.