Закон і Бізнес


А тепер — ріелтери!

Невдовзі зняти квартиру, не заплативши посередникові, стане неможливим


№27 (1481) 04.07—10.07.2020
Єва ЗОРІНА
4085

Адвокати, аудитори, нотаріуси, арбітражні керуючі… Держава з року в рік прагне упорядкувати, а ще краще — підпорядкувати різні сегменти незалежної професійної діяльності. Дійшла черга і до ріелтерів.


Втрачені мільярди

На думку ініціаторів законопроекту «Про ріелтерську діяльність в Україні» (№3618), саме представники цієї професії винні в тому, що державний бюджет щорічно недоотримує мільярди гривень. Адже ріелтери не квапляться виконувати покладені на них ст.170.1.6 Податкового кодексу зобов’язання щодо передання інформації стосовно всіх цивільно-правових договорів з нерухомістю. Тим самим сприяють тінізації таких оборудок та допомагають приховувати справжні доходи населення.

Поміж рядків цього проекту можна прочитати кілька основних меседжів, які в нього закладає законодавець.

По-перше, документ спрямований на те, аби закріпити ріелтерську діяльність у правовому полі. Інструмент, завдяки якому це буде здійснюватися, вже випробуваний на інших професіях.

Спершу ріелтери повинні будуть створити свою самоврядну організацію, яка і буде визначати ритм «детінізації» ринку нерухомості. Далі — процедура допуску до професії: кожен, хто бажає стати брокером чи ріелтером, буде зобов’язаний скласти кваліфікаційний іспит. Якщо оцінка буде позитивною, отримає сертифікат, який засвідчуватиме право особи займатися посередницькою діяльністю.

Одночасно з’явиться і важіль впливу на ріелтерів — дисциплінарний орган, куди можна буде скаржитися на неякісні послуги й очищати лави від несумлінних виконавців своїх обов’язків.

Офіційно означає дорожче

Чи означає це, що без брокера при укладенні договору оренди чи купівлі-продажу не обійтися? А от і ні. Через посередників будуть укладатися договори щодо перевірених об’єктів нерухомості, які внесені в базу. Тобто де-факто продовжить своє існування, наприклад, оренда на «чесному слові».

Позитив для клієнта полягає у тому, що квартира чи дім будуть перевіреними, а всі претензії в разі неякісної послуги клієнт зможе висунути до Національної асоціації фахівців у сфері нерухомості. Тобто люди отримають гарантії безпеки за додаткові гроші, ріелтери — перспективи монополізації ринку, а бюджет — ще один рівчачок податків. Додасться і ще один суб’єкт фінансового моніторингу.

Як амбітний план на майбутнє проект закладає основу для подальшого розвитку цієї сфери. Ймовірно, через кілька років орендувати квартиру, не сплативши посередникові половину місячної вартості оренди, стане неможливим.

З іншого боку, якщо люди зможуть перевірити, що перед ними не «чорний ріелтер», а який працює в рамках закону, то посередницький бізнес стане ще однією сферою, яка позбавить нас від синдрому ошуканої нації.

Втім, сам проект ще дуже «сирий». Тому невідомо, яким чином будуть боротися з тими, хто не захоче об’єднуватися та платити членські внески, і як забезпечуватиметься доступ до реєстрів і виконання правочинів.