Закон і Бізнес


«Шкідливі» ціни

В ЄС підрахували, в яких країнах найдорожчий алкоголь і тютюн


Високі ціни на алкоголь і сигарети не впливають на бажання ірландців проводити час у пабах.

№27 (1481) 04.07—10.07.2020
9354

Що вища ціна, то менше можливості купити такий товар. За таким принципом в Європі підвищують ціни на алкоголь і тютюн, щоб зменшити їх споживання.


Згідно з даними агентства «Євростат», найбільшого успіху в боротьбі за здоров’я громадян досягла Ірландія. Зараз тут найвищі ціни на тютюн і алкоголь — на 84% вищі, ніж у середньому по Євросоюзу.

А найдешевшими «шкідливі звички» виявилися в Болгарії — там алкоголь і сигарети на 38% дешевші, ніж у середньому в ЄС. Наприклад, пачка сигарет у Болгарії обійдеться в €2,5—3, а в Ірландії — близько €13,5. Для порівняння: в Україні цей показник сягає близько €2.

По всьому Євросоюзу ціни на тютюн і алкоголь постійно зростають, за останні 10 років вони збільшилися майже на 7%. Це робиться для скорочення кількості людей із залежністю. Серед інших заходів боротьби за здоров’я громадян — заборони на куріння і розпивання спиртного в громадських місцях, а також допомога людям, у яких тютюнова або алкогольна залежність вже є.

Так, Асоціація європейських ліг з питань боротьби з раком розглядає ціни на тютюнові вироби як один зі способів боротьби з курінням. Тобто що дешевша сигарета, то доступнішим є куріння.

До речі, за таким же принципом останнім часом в Європі почали з’являтися «податки» на інші шкідливі продукти, наприклад цукор. Так, у Португалії в 2017 році ввели податок на цукор у газованих та інших напоях, і в результаті до 2019-го споживання цукру знизилося на 1,1 кг на людину на рік.