Закон і Бізнес


«Сірий» імпорт


№27 (1481) 04.07—10.07.2020
2843

Скасувати часові обмеження, важливі для митного та податкового оформлення, планують народні депутати. Адже, на їхню думку, такі заходи додають напруження жителям західних областей.


Відповідний проект — «Про внесення змін до статей 191 та 196 Податкового кодексу України (щодо виключення часових обмежень)» (№3733) — подано на розгляд до Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Автори ініціативи пропонують скасувати запроваджені у 2018 році обмеження для фізичних осіб, які були відсутні в Україні менше ніж 24 год. або які в’їжджають у нашу країну частіше від одного разу протягом 72 год., щодо податку на додану вартість. Наразі не є об’єктом обкладання податком на додану вартість операції щодо ввезення на митну територію України в ручній поклажі або в супроводжуваному багажі товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент €500, а сумарна вага — менша за 50 кг, якщо особа не підпадає під часові обмеження.

Утім, нардепи наполягають на тому, що відповідні норми завдають шкоди законним інтересам жителів західних областей. Пропонують запровадити відповідні податкові пільги для осіб, які в’їжджають в Україну не частіше одного разу за 120 год.