Закон і Бізнес


Спеціалізація недоречна


№26 (1480) 27.06—03.07.2020
4026

Спеціалізація суддів на розгляді певної категорії справ покликана підвищити якість рішень, що ними ухвалюються. Проте істотно збільшує навантаження на фахівців «широкого профілю».


Аби вирівняти обсяг роботи між суддями Касаційного адміністративного суду, група нардепів запропонувала проект «Про внесення змін до статті 37 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№3730).

Нагадаємо, що у КАС створено 3 окремі палати, які розглядають лише «свої» справи: податкові, соціальні та виборчі. Однак, як стверджують автори документа, перманентна зміна нормативної бази виявила вади такої обов’язкової спеціалізації. Адже кількість зазначених справ зменшилася 2—3 рази, що призводить до значного дисбалансу в розподілі матеріалів поміж палатами та суддями.

Тому пропонується залишити у складі КАС тільки одну обов’язкову палату — з виборчих спорів. Водночас передбачити, що збори суддів можуть ухвалити рішення, що ця палата, так само як і інші, може навантажуватися розглядом будь-якої категорії справ без урахування спеціалізації суддів.

І це цілком логічно, оскільки судді КАС призначалися до касаційного суду, а не палати і повинні володіти необхідними знаннями для того, щоб впоратися із будь-яким адміністративним спором. Втім, потрібно, аби збори суддів КАС ще підтримали таке рішення.