Закон і Бізнес


Всю владу — Раді


№26 (1480) 27.06—03.07.2020
3747

Судова реформа цього року полягатиме в тому, що фактично всі владні повноваження перейдуть до Вищої ради правосуддя. Без неї не освятиться жоден документ, що стосується судової системи або її органів.


Такі пропозиції містяться у президентському проекті «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України» (№3711). У разі їх схвалення Вища кваліфікаційна комісія суддів фактично втратить самостійний статус, оскільки всі її акти буде затверджувати ВРП, включаючи самих членів ВККС.

Кількість останніх залишиться тією самою — 16. Утім, глава держави не відмовився ні від ідеї залучення іноземців до формування конкурсної комісії з відбору членів ВККС, ні від права вето щодо кандидатів до них. Хоча тепер буде достатньо заручитися підтримкою 2-х, а не усіх іноземців, аби претендувати на цю посаду.

Водночас розширений перелік міжнародних суб’єктів, які зможуть пропонувати кандидатури до складу конкурсної комісії. Хоча, якщо вони знову саботуватимуть цю функцію, право висування перейде до омбудсмена. Втім, у підсумку все одно останнє слово буде за ВРП, яка жодним чином не зв’язана рекомендаціями «конкурсників» і може відхилити будь-якого кандидата.

Натомість Рада суддів уже не буде змушена делегувати лише своїх членів до складу комісії — згодиться і будь-який суддя. Адже члени конкурсної комісії залишатимуться повноважні аж 4 роки з моменту призначення.

Закон і Бізнес