Закон і Бізнес


У 7ААС розповіли про особливості єдиного рахунку для сплати податків


19.06.2020 17:41
2459

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ набуде чинності з 1 січня 2021 року. Контроль за справлянням платежів, відповідно до чинного законодавства, покладено на ДПС.


Кабінет Міністрів України постановою від 29.04.2020 № 321 затвердив Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 ПКУ центральними органами виконавчої влади, передає «ЗіБ».

Як повідомили у 7ААС, платник податків за власним бажанням може відкрити в органах казначейства такий рахунок та використовувати його для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом України, та ЄСВ (єдиного соціального внеску). Тобто на цей рахунок можна буде сплатити податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату, а також борг за такими податками.

Однак єдиний рахунок не можна використовувати для сплати грошових зобов'язань  та/або податкового боргу:

-з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового;

-частини чистого прибутку (доходу) державними та  комунальними підприємствами та їхніми об'єднаннями;

Для відкриття єдиного рахунку платник податків повинен через свій електронний кабінет подати до ДПС повідомлення, на підставі якого ДПС не пізніше наступного робочого дня включає такого платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.    

Під час використання платником єдиного рахунка для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкритті в органах казначейства.

Щоб зарахувати кошти на єдиний рахунок, платник заповнює розрахунковий документ на переказ згідно з вимогами Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого Мінфіном.

Зарахування коштів на єдиний рахунок та перерахування з нього підтверджує казначейство шляхом надання ДПС інформації про рух коштів на єдиному рахунку.

Відповідно до наданої інформації про рух коштів на  єдиному рахунку ДПС відображає кошти в єдиній картці платника у режимі реального часу, але не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації від казначейства.

Щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів, ДПС формує реєстр платежів з єдиного рахунка у межах коштів платників податків, сплачених на єдиний рахунок.