Закон і Бізнес


Велика прогулянка

В Афінах пішоходам дадуть квіти і більше простору


Мер Афін пообіцяв, що площа Синтагма буде для всіх, а не лише для автомобілів.

№25 (1479) 20.06—26.06.2020
3128

Мерія Афін має намір радикально змінити вигляд історичного центру столиці. Зокрема, дати гостям можливість краще познайомитися з історичними та археологічними визначними пам’ятками.


Столиця Греції давно потребує впорядкування — все місто розписане графіті, багато будинків у центрі перебувають в аварійному стані, тротуари зруйновані, всюди бруд. Проект «Велика прогулянка в Афінах», за задумом мерії, повинен вирішити багато проблем і стати одним з найбільших в історії столиці.

Мерія обіцяє, що зробить найкрасивіший в Європі пішохідний маршрут завдовжки 6,8 км, об’єднає історичний центр Афін, містяни й гості отримають у своє розпорядження додаткові 50 тис. м2 вільних площ. Пішохідний маршрут з’єднає Національний археологічний музей з Акрополем і біломармуровим стадіоном Панатинаїкос, збудованим до перших Олімпійських ігор сучасності.

У центрі встановлять сотні жардиньєрок для квітів, понад сотню лавок, облаштують місця для велосипедів, висадять 13 тис. чагарників і дерев. Зокрема, планується висадити 25 пальм Вашингтона з висотою стовбура 6—7 м і вартістю €1700 за штуку. Загальний бюджет закупівель рослин становить €2 млн.

Також майже на €900 тис. куплять фарби і пластикові матеріали для маркування зон, що закриті для транспорту і відносяться до пішохідних.

Як відзначає міська влада, проект став актуальним у зв’язку з пандемією — вона зробила необхідним збільшення громадського простору і зменшення завантаженості транспорту.