Закон і Бізнес


Брокерське самоврядування


№25 (1479) 20.06—26.06.2020
4170

Купівля-продаж нерухомості стане неможливим без підключення до Єдиної інформаційно-телекомунікаційної мережі. Вбачається, що у такий спосіб забезпечуватиметься прозорість роботи ріелторів.


Відповідний проект закону «Про рієлтерську діяльність в Україні» (№3618) наразі подано на розгляд народним депутатам. Як стверджують автори, державний бюджет недоотримує мільярди гривень через те, що ринок послуг з нерухомості знаходиться в тіні.

Вивести продавців та орендодавців на світло планують за допомогою складної та багаторівневої системи контролю. Брокер матиме право провадити рієлтерську діяльність лише після включення відомостей про нього до спеціального реєстру.

Професійна підготовка брокерів здійснюватиметься акредитованими закладами. Вимоги до програм, а також порядок акредитації закладів затверджуватиме спеціальна рада суспільного нагляду у сфері рієлтерської діяльності.

Фактично за своїм складом прав та обов’язків, ріелтори мало чим відрізнятимуться від адвокатів. Адже в них з’являються обов’язки щодо фінансового моніторингу, необхідність проходити навчання, вимоги до професійної етики та величезна кількість заборон.