Закон і Бізнес


Адвокати долучились до впровадження електронного суду


18.06.2020 15:18
3008

НААУ залучили до роботи над розробкою та впровадженням підсистеми «Електронний суд». Тепер ВРП враховуватиме пропозиції та зауваження щодо потреб адвокатів при використанні деяких компонентів системи.


Вища рада правосуддя ініціювала та провела засідання з питань впровадження в Україні Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) разом з Національною асоціацією адвокатів України,  Державною судовою адміністрацією та іншими зацікавленими сторонами.

Участь в обговоренні взяли Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, її заступник Валентин Гвоздій та члени Робочої групи НААУ з питань впровадження електронного правосуддя в Україні – Юрій Григоренко та Володимир Мацко.

Л.Ізовітова у своєму виступі наголосила на тому, що у зв’язку з тим, що адвокати є важливими учасниками судового процесу, і відповідно – активними користувачами підсистеми «Електронний суд» (яка є важливим модулем ЄСІТС), першочерговим завданням НААУ під час участі у подібних заходах є відповідна комунікація напрацювань єдиної професійної організації членів робочої групи щодо ефективного впровадження підсистеми «Електронний суд» до органів судової влади.

Наразі серед основних проблем, які були виділені адвокатами при роботі з підсистемою «Електронний суд» голова НААУ розповіла про наступні:

- в особистому кабінеті користувача підсистеми «Електронний суд» немає можливості ідентифікації особи саме як адвоката, система просто створює кабінет для «фізичної особи», а це серйозний недолік на фоні виключного права адвокатури на представництво осіб в судах.

- існують складнощі при генеруванні та відправці документів у системі;

- виявлено неоднозначну позицію суддів різних інстанцій до функціонування підсистеми «Електронний суд»;

- простежується недовіра користувачів підсистеми, зокрема адвокатів, до ефективності її впровадження;

- не підтверджено можливість прийняття та генерування повноважень в електронному вигляді;

- існує невизначеність щодо можливості фіксування та прийняття судами електронних доказів.

Важливим є те, що Вища рада правосуддя вирішила залучити адвокатуру до роботи над проектом положення про ЄСІТС, аби врахувати потреби адвокатури.

В.Гвоздій як голова робочої групи НААУ з питань впровадження електронного правосуддя в Україні вкотре підкреслив важливість залучення адвокатури до процесу розробки продуктів електронного судочинства та розповів колегам про те, що НААУ вивчає досвід європейських колег в цій царині, зокрема Німеччини. Також заступник Голови РАУ підкреслив, що для адвокатури пріоритетом номер один є питання захисту адвокатської таємниці при обміні електронними документами за допомогою онлайн сервісів і що саме це важливе право має бути забезпечено при впровадженні сервісів електронного судочинства.

Нагадаємо, що 25 червня 2020 року НААУ спільно з Федеральною палатою адвокатів Німеччини та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) проведе українсько-німецький форум адвокатів саме з питань електронного правосуддя у Німеччині.

Закон і Бізнес