Закон і Бізнес


Потрібно відмовитись від випадкового вибору розпорядника майна у справі про банкрутство, — суддя ВГСУ


17.06.2020 17:06
2744

Україні потрібно відмовитися від автоматизованої системи призначення розпорядника майна у справі про банкрутство.


Таку заяву зробив суддя Вищого господарського суду України у відставці, радник ADER HABER Law Firm Олександр Удовиченко, коментуючи  внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, згідно з якими визначення арбітражних керуючих відбуватиметься за новою процедурою.

«Автоматизований порядок було запроваджено нібито для більш справедливого розподілу справ між арбітражними керуючими. Але всі розуміють, що кредитори багатьох підприємств та їх адвокати зроблять все що можна і все, що не можна, щоб у їх справу було призначено кваліфіковану особу, якій вони довіряють. Тим більше, що і обов’язок тримісячної оплати праці розпорядника покладено саме на кредитора», —  каже експерт.

За словами О.Удовиченка, вибір автоматизованою системою відразу трьох кандидатів лише надавав можливість деяким з них отримати легкі гроші, як відступні за відмову від участі у справі. Таким чином, навіть при авторозподілі арбітражних керуючих, кредитори просували свої кандидатури.

«Норми законів, які не відображають дійсні правовідносини, не працюють. Тому надання права ініціюючому кредитору пропонувати суду кандидатуру арбітражного керуючого  — це правильне рішення. А в автовиборі є позитив тільки для розпорядників - початківців, які ще не здобули репутації  на ринку та невідомі для потенційних клієнтів. У них був шанс отримати роботу із гарантованою, хоча б тримісячною оплатою. А, зважаючи на постійне зменшення кількості справ про банкрутство та збільшення армії арбітражних керуючих, це має значення», — зауважив суддя у відставці.

Закон і Бізнес