Закон і Бізнес


Зрівняти у статусі


№25 (1479) 20.06—26.06.2020
2922

Підвищувати якість роботи державних виконавців планують шляхом збільшення штрафів. Зокрема, за умисне невиконання приписів вироку або іншого рішення суду особі загрожуватиме до 5 років позбавлення волі.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів» (№3609) подано до Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Якщо ініціатива Міністерства юстиції знайде підтримку, то перш за все збільшаться санкції за невиконання рішень Феміди. Штраф за «злісне ухилення» від виконання приписів суду сягне 17000 грн., на відміну від 1700 грн. сьогодні. Крім того, права приватних виконавців вирішили захистити окремим згадуванням у Кримінальному кодексі.

Неочікувані новели можуть поповнити і Господарський кодекс. Зокрема, право на виїзд за кордон обмежуватимуть не лише для боржників, а й для керівників підприємств, які мають проблеми з виконанням зобов’язань. Також суд застосовуватиме зустрічне забезпечення в разі прийняття рішення про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або зупинення вчинення виконавчих дій виконавцем.