Закон і Бізнес


Без проведення перевірки анулювати реєстрацію платника єдиного податку неможливо — 1ААС


16.06.2020 17:38
4307

Виключення особи з реєстру платників єдиного податку без проведення перевірки та прийняття рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку є порушенням вимог Податкового кодексу України.


Такого висновку дійшов Перший апеляційний адміністративний суд, розглянувши справу №200/5524/19-а за позовом фізичної особи-підприємця до Головного управління ДПС, передає «Закон і Бізнес».

Так, вирішуючи виниклий між сторонами спір по суті заявлених позовних вимог Перший ААС дійшов наступних висновків.

Через наявність у фізичної особи-підприємця податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, посадовими особами таку особу виключено з реєстру платників єдиного податку автоматично, тобто без складання акту перевірки та винесення рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Разом з тим, нормами Податкового кодексу України передбачено, що анулювання платника єдиного податку може бути здійснено лише за наслідками перевірки факту наявності у фізичної особи-підприємця податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Втім, жодної перевірки з цього приводу податковим органом не проведено, акт про порушення вимог податкового законодавства не складено і рішення про анулювання свідоцтва платника єдиного податку не приймалось.

Таким чином, посадовими особами органу доходів і зборів не дотримано порядку виключення ФОП з реєстру платників єдиного податку, тому вимога про визнання протиправними дій посадових осіб податкового органу про виключення особи з реєстру платників єдиного податку є правомірною та підлягає задоволенню.

Проте, позовна вимога про скасування рішення про виключення фізичної особи-підприємця з реєстру платників єдиного податку не підлягає задоволенню через те, що відповідне рішення юридично не існує, тобто, наразі відсутній предмет оскарження, який має вплив на оберт прав та обов’язків особи.

Закон і Бізнес