Закон і Бізнес


Територія шкоди


№23-24 (1477-1478) 13.06—19.06.2020
2836

Жінка з Німеччини не може претендувати на компенсацію від страхової компанії французького виробника силіконових імплантатів. Таке рішення оприлюднив Суд ЄС в Люксембурзі.


Як пише DW, у 2010 році стало відомо, що французька компанія Poly Implant Prothese (PIP) певний час використовувала у вироблених нею імплантатах дешевий і потенційно небезпечний для здоров’я промисловий силікон. З 2001 до 2010 рр. близько 400 тис. жінок були встановлені такі грудні протези, в тому числі приблизно 5000 — у Німеччині. Одна з них подала позов до вищого земельного суду у Франкфурті-на-Майні.

Жінка зажадала компенсації від страховика компанії PIP, але той відмовився платити, пославшись на пункт договору з виробником, згідно з яким відшкодування шкоди можливо тільки у Франції. У зв’язку з цим суд у Франкфурті-на-Майні попросив Суд ЄС в Люксембурзі прояснити, чи не порушує це положення страхового договору діючу в Євросоюзі заборону дискримінації за ознакою громадянства.

Однак, судді в Люксембурзі дійшли висновку, що положення про заборону дискримінації в даному випадку неможливо застосувати, щоб оскаржити пункт договору про територіальне обмеження зобов’язань страховика. Як вказали судді, дані обставини справи не підпадають під європейське право, оскільки воно ніяк не регулює страхування виробників медичної продукції.