Закон і Бізнес


Позиція НПУ щодо співвідношення нотаріальної діяльності та процедури публічних закупівель


10.06.2020 13:36
2602

У зв’язку з набранням чинності нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі» державні органи та підприємства все частіше піднімають питання про так звану «публічну закупівлю нотаріальних послуг».


Нотаріальна палата України провела правовий аналіз законодавства щодо публічних закупівель, співвідношення його з нотаріальною діяльністю та зробила наступні висновки, передає «ЗіБ» з посиланням на НПУ.

Нотаріус та вчинювані нотаріусом нотаріальні дії за суб’єктним та об’єктним складом не підпадають під дію Закону України «Про публічні закупівлі».

Нотаріус не є суб’єктом процедури публічних закупівель.

Нотаріус не надає послуги у сфері права, які є предметом закупівель у відповідності до Закону України «Про публічні закупівлі».

Нотаріус вчиняє нотаріальні дії та стягує плату за вчинення нотаріальної дії.

Закон України «Про публічні закупівлі» не містить поняття «закупівлі нотаріальних дій» і не може їх містити, оскільки нотаріальні дії не є послугами.

Сплата фізичними та юридичними особами нотаріусу плати за вчинення нотаріальної дії здійснюється не на підставі Закону України «Про публічні закупівлі», а на підставі статті 31 Закону України «Про нотаріат».

Участь Нотаріуса у публічних закупівлях суперечить нормам спеціальних законів, що регулюють діяльність нотаріату в Україні та сферу публічних закупівель, а саме – Закону України «Про нотаріат» та Закону України «Про публічні закупівлі».

Закон і Бізнес