Закон і Бізнес


Затиснуті звідусіль

Голова ВС: «На суди нападають усі, тому не можна очікувати від суддів якогось прориву»


№22 (1476) 06.06—12.06.2020
Марта ЛІТЕЧКО
10536

Обвинувальний вирок — не найголовніше у діяльності Верховного Суду. Головне — захистити права людини і не покарати безневинного. Електронний суд у часи карантину — найважливіший інструмент. Водночас на суди тиснуть з усіх боків, а глава держави мовчить. Такі тези розмови Голови ВС Валентини Данішевської із правниками.


ЄСІТС складніша за ракету

Першого дня календарного літа Голова ВС узяла участь у вебінарі, який організувала Асоціація правників України. Обговорили болючу тему — проблеми з відправленням кореспонденції, яке цього року виявилося не по кишені судам. Адже вартість марок та конвертів, а також банальне недофінансування спричинили нездатність судів навіть у столиці виконати процесуальні вимоги.

Голова комітету АПУ з процесуального права Анна Огренчук переймається через таку нездоланну проблему української Феміди. «В часи, коли Ілон Маск запускає ракети, не хочеться читати новини про те, що ми не можемо відправляти кореспонденцію та повістки і учасники процесу їх не отримують», — сказала вона.

В.Данішевська розвинула космічну тему українського правосуддя і назвала космосом Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. «В нас є суди, в яких нема Інтернету, тому масштабна електронізація виглядає примарною», — заявила очільниця ВС.

«Але, коли нас змусило життя, ми зрозуміли, що певною мірою, і головне — необхідною мірою, здатні це забезпечити», — визнала В.Данішевська. Вона пригадала, як під час карантину ті самі судді, що запевняли у відсутності доступу до Інтернету, залюбки проводили відеоконференції.

«Не потрібно архівувати справи, які вже розглянули. Нам треба покроково йти у майбутнє, удосконалювати системи відеозв’язку, можливість звернення до суду через електронний зв’язок. ВС уже сказав: якщо до суду надійшла електронна заява, то підстав її не приймати нема», — зауважила В.Данішевська.

І хоча зараз ще виникають питання щодо ідентифікації, вона закликала довіряти людям. Зокрема, розповіла про досвід однієї з країн, в якій в період карантину проводили засідання по телефону. Коли у суддів запитали, як вони ідентифікують людей, вони відповіли, що довіряють людям і переконані, що суд дурити ніхто не стане.

«Можливо, це трохи інший рівень свідомості, але я думаю, що зайві перестороги і нам не потрібні, — вважає В.Данішевська. — У нас є безліч способів ідентифікації, наприклад банківські картки чи електронні ключі. Той, хто хоче скористатися новітніми технологіями, сьогодні має для цього всі можливості».

«Варто змусити Державну судову адміністрацію більш ефективно працювати. Бо колеги в чатах порушують питання щодо доцільності існування ДСАУ», — поділився досвідом спілкування з користувачами соцмереж президент АПУ Денис Бугай.

Хоча чекати найближчим часом функціонування ЄСІТС не доводиться, однак можна чекати поповнення ВС. «Мені відомо, що в Офісі Президента вже готують законопроект, який передбачає зарахування суддів Верховного Суду України до ВС», — поділилась інформацією В.Данішевська. Її таке поповнення тішить, адже, попри величезну кількість суддів, роботи вистачить всім.

Щоправда, не відомо, чи пристануть на таку ідею у ВСУ. Адже там наполягають, посилаючись на рішення Конституційного Суду, що саме створення ВС відбулося всупереч Основному Закону. Тому це судді ВС мають бути зараховані до штату перейменованого ВСУ.

Арбітри справедливості

Ще одна злободенна тема — «Чому нікого не посадили?» — також привернула увагу модераторів. Однак В.Данішевська не вважає це проблемою суддів. Вона наголосила, що будь-яке судове рішення з’являється у процесі, що передбачає змагальність сторін. Під час засідання змагаються адвокати та прокурори.

«Поки адвокатура буде сильнішою за прокуратуру, ми не зможемо забезпечити обвинувальні вироки», — зауважила Голова ВС. Попри те що адвокатам так добре вдається перемагати прокурорів у судах, В.Данішевська констатувала, що в українському суспільстві сформувалася така «правова традиція чи культура» — адвокатам не платити і заощаджувати на їхніх послугах.

Вона не вважає пріоритетним когось посадити в тюрму. «Я би не хотіла, щоб ми налаштовувалися на те, щоб когось притягнути до відповідальності, — заявила В.Данішевська. — Я хочу, щоб ми зосередилися на праві і щоб для нас було найстрашнішим те, що ми можемо притягнути до відповідальності невинну особу».

В.Данішевська підкреслила, що метою діяльності ВС є захист прав людей. Єдність судової практики при цьому — один з інструментів досягнення цієї мети, завдяки якому люди розумітимуть, що закон один для всіх.

Утім, рішення ВС не завжди правильно розуміють ті, хто їх читає. Іноді з них висмикують речення чи абзаци для аргументації своєї позиції у справі, яка не має нічого спільного з тією, у якій рішення прийняли. «Не можна виокремити з рішення якесь речення і використати його для іншої справи. 90% посилань не є релевантними. Це жах!» — обурилася В.Данішевська свавільному поводженню з правовими позиціями найвищого судового органу.

«Суд має вчинити так, як вчинив би законодавець, якби знав про цю ситуацію, — вважає Голова ВС. — Тому в судовому рішенні ви повинні помітити, що було ключовим у вирішенні певного питання. Для того щоб вирішити спір, ми шукаємо, що було каменем спотикання. Суд це знаходить і при вирішенні справи пояснює, чому він так чи інакше вважає».

Ворожа комунікація

В.Данішевська також заявила про тиск на суд, при цьому з усіх боків. «На суди нападають усі, тому не можна очікувати від суддів якогось прориву, — вважає очільниця ВС. — Останні 10 місяців судова система перебуває під шаленим тиском, причому не лише законодавчим, а й маніпулятивним — значно відчутною стала ворожа комунікаційна політика. Відповідно до світової практики захист суддям у такому випадку надає держава. Ми ж опинилися в протилежній ситуації — судам протистоять усі».

В.Данішевська хотіла обговорити цю проблему з Президентом, але він часу для розмови з нею не знайшов.

Очевидно, стикнувшись із цим маніпулятивним тиском з боку «всіх», В.Данішевська на закінчення вебінару закликала своїх слухачів та співрозмовників не прагнути посад.

«Посади самі собою прийдуть. Головне — посісти своє місце в житті, — порадила Голова ВС. — Це таке щастя, коли від роботи отримуєш задоволення. Це найважливіше, що можна отримати у житті. Посад прагнути не потрібно, посада — це величезна відповідальність».

Не відомо, чи Голові ВС такі міркування навіяло рішення балотуватися на посаду, чи це загальні слова для філософських роздумів аудиторії. Проте, як казав один з її попередників, тиснуть на тих, хто прогинається. І це теж привід для роздумів.