Закон і Бізнес


Користувач з обов’язками


№22 (1476) 06.06—12.06.2020
3205

GOLAW спільно з Американською торговельною палатою в Україні провели вебінар на тему «Податок за користування програмним забезпеченням: як сплачувати?».


Спікерами заходу виступили юристи GOLAW: партнер фірми, керівник практики податкового права, адвокат Ірина Кальницька та старший юрист, адвокат Олена Сулима.

І.Кальницька приділила увагу податковим питанням розмежування платежів за операціями із програмною продукцією. Зокрема, спікер пояснила: «Якщо програмне забезпечення використовується компанією у власній господарській діяльності, то плата за таке користування не буде вважатися роялті». 

Спікер підкреслила, що навіть якщо міжнародна конвенція не містить прямого посилання на комп’ютерну програму, її положення можуть буть застосовані, оскільки комп’ютерні програми належать до творів науки, літератури і мистецтва, та охороняються як літературні твори, про які завжди є згадка у конвенції. 

О.Сулима звернула увагу на питання оподаткування ПДВ операцій, плата за які вважається роялті, та операцій з постачання програмної продукції. Зокрема, спікер наголосила на важливості розмежування цих операцій, адже операції, що можуть бути звільнені від оподаткування ПДВ, не є тотожними тим операціям, які не є об’єктом оподаткування ПДВ.

«За операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування ПДВ, платник податку все одно зобов’язаний скласти та зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних», – зазначила спікер.