Закон і Бізнес


Бхарат Саркар


№22 (1476) 06.06—12.06.2020
4661

Верховний суд Індії розглядає проект про внесення поправок до конституції для зміни назви країни. Згідно з клопотанням пропонується повернути історичну — Бхарат.


Як відзначає автор ідеї, слово «Індія» повертає громадян цієї країни в колоніальне минуле, а нова назва дозволить «прищепити почуття гордості за національність», повідомляє India Today

Назва країни на документах пишеться по-різному: використовуються найменування «Союз Індії», «Республіка Індія» та «Бхарат Саркар» («Республіка Індія» на гінді). Відповідно до ст.1 конституції країни допускаються обидві назви. Зокрема, говориться, що «Індія, також Бхарат, є союзом штатів».

Передбачається, що назва країни походить від санскритського слова «синдху», що в перекладі означає «річка». Частіше цим словом називали Інд. Слово «Бхарат» пов’язане з іменем легендарного царя Бхарата, який завоював і об’єднав усі землі держави.

Як відзначають ЗМІ, у березні 2016 року ВС відхилив подібну петицію, а колегія суддів підтвердила вердикт, закликавши заявника не грати з емоціями жителів країни.