Закон і Бізнес


Гроші для всіх


№22 (1476) 06.06—12.06.2020
3377

В Європейському Союзі обговорюють уведення базового безумовного доходу для всіх громадян країн ЄС. Уважається, що це допомогло би зменшити відмінності між різними регіонами.


Європейська комісія формально вже прийняла до розгляду проект — рішення опубліковане в офіційному журналі Союзу. Ініціатива, яка раніше розглядалася на національних рівнях у різних країнах ЄС, тепер може набути загальноєвропейського масштабу.

Ініціатори проекту вважають, що Союз у рамках своєї компетенції може «забезпечити кожному громадянинові кошти, гарантувати залученість у життя суспільства». При цьому виплати повинні бути «індивідуальними й достатньо високими».

При цьому посилаються на ст.121 договору про функціонування Євросоюзу, відповідно до якої ЄК може розробляти загальні орієнтири економічної політики для держав — членів ЄС і передавати їх на розгляд Європейської ради.

Як пояснила офіційний представник ЄК Марта Вечорек, мета цієї ініціативи полягає в тому, щоб Єврокомісія внесла пропозицію про безумовний базовий дохід на всій території ЄС. За словами чиновників з ЄК, це може бути не зовсім безумовний базовий дохід, але ідея полягає в тому, що ніхто не повинен опинитися в такій ситуації, коли немає взагалі ніяких доходів.