Закон і Бізнес


Призначенці ВРП


№22 (1476) 06.06—12.06.2020
4282

Унаслідок реформ останніх років у судовій системі не вистачає не лише суддів, а й керівництва установ. Бо у 87 судах наразі неможливо провести й збори, бо залишився тільки один суддя.


Тому проектом «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№3357) пропонується частково повернутися до старої практики і уповноважити Вищу раду правосуддя призначати суддів на адміністративні посади.

Щоправда, Рада підмінятиме собою суддівське самоврядування тільки тоді, якщо в установі збори неспроможні самостійно обрати голову суду чи його заступника протягом більше як 3 місяці з моменту появи вакансії. Водночас, ВРП зможе і звільняти керівника за ініціативою не менш як 2/3 від загальної кількості суддів. Причому така можливість поширюватиметься і на тих голів та заступників, яких обрано самими суддями.

На думку автора проекту, це принаймні виправить ситуацію. Адже сьогодні навіть якщо у суді є 3—4 судді, але двоє змагаються за чільну посаду, то процес буде фактично заблоковано. А припис закону, що за відсутності обраного керівника ці функції виконує найдосвідченіший суддя також не завжди відповідають його бажанню та можливостям.

Паралельно відповідні зміни пропонується внести і до закону «Про Вищу раду правосуддя» (проект №3556).