Закон і Бізнес


Лідери «нещастя»

Задоволення населення від життя залежить від інфляції та безробіття


Якщо вірити застереженню А.Окуна, показник «нещастя» іспанців загрожує країні акціями протестів та революцією.

№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2862

Список найбільш нещасних країн, який складається на основі так званого Misery Index, очолила Іспанія.


Misery Index — це своєрідний індекс убогості або «нещастя», який вираховується на основі показників інфляції та безробіття, які, як відомо, відіграють велику роль у житті сучасної людини працездатного віку.

Нинішнього року абсолютним «лідером» рейтингу стала Іспанія (її показник — 30%), вона випередила навіть ПАР (28%). За ними розташувалися Хорватія та Греція (приблизно 26%). Потім ідуть Венесуела, Португалія, Аргентина, Словаччина, Єгипет та Ірландія.

Прикметно, що наша країна не потрапила до першої п’ятірки. Показник України становив лише 8% «нещасть» завдяки тому, що офіційно рівень як безробіття, так і інфляції досить низький. Утім, експерти говорять: це пов’язано тільки з тим, що багато безробітних не розраховують на допомогу держави й не стають на облік, а офіційний рівень інфляції явно занижується. Отже, спокушатися не варто.

До того ж, як повідомлялося раніше, журнал The Economist представив рейтинг країн, що мають найбільший потенціал у середньостроковій перспективі. У цьому списку Україна посідає одну з нижніх сходинок, випереджаючи лише Кенію та Нігерію.

У свою чергу автор Misery Index Артур Окун попереджає: якщо показник «нещастя» перевищує 20%, це свідчить про те, що люди вже дійсно готові до заколоту, революцій та акцій протесту проти влади. У демократичній державі це може привести до зміни уряду, а в країнах з авторитарним правлінням — до повалення режиму.