Закон і Бізнес


Слідство веде дізнавач

Неврегульованість порядку отримання висновку відкриває нові можливості для зловживань


№21 (1475) 30.05—05.06.2020
Володимир БАБІЧЕВ, адвокат ADER HABER Law Firm
8627
8627

Наприкінці 2019 року тодішнє керівництво Генпрокуратури попросило у законодавця відстрочку для підготовки до роботи в умовах нового інституту — кримінальних проступків. Проте деякі процедури дотепер залишаються неврегульованими.


Отже, з 1 липня цього року мають набути чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо запровадження спрощеного порядку досудового розслідування всіх кримінальних правопорушень невеликої тяжкості.

Зокрема, проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі — службові особи підрозділу дізнання органу Національної поліції.

Нова редакція положень КПК погіршить ефективність досудового розслідування, адже з’являється можливість заміни джерел доказів на нові. Тепер джерелами доказів можуть бути пояснення осіб, результати медичного обстеження, висновок спеціаліста, показання технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису.

При затриманні особи за вчинення кримінального проступку будуть вилучатися речі та документи, які є знаряддями і засобами вчинення правопорушення.

Проводити процесуальні дії з метою отримання зазначених джерел доказів дізнавач зможе до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А це ускладнить перевірку процедури їх отримання та джерела походження, що може стати механізмом для фальсифікацій.

До того ж недоцільно ставити на один щабель висновок дізнавача та висновок слідчого щодо проступків. Дізнавач не відповідає за результат своїх висновків, який потім суд може використати як джерело доказу. Порядок отримання висновку слідчого неодноразово змінювався в КПК, але він установлений та врегульований законом. Порядок отримання висновку дізнавача й досі неврегульовано. Отже, з’являються можливості для зловживань учасниками кримінального провадження.