Закон і Бізнес


Житло за згодою банку


№21 (1475) 30.05—05.06.2020
8617

Зареєструвати нових мешканців у житлі, обтяженому іпотекою, стане неможливим. Такі особливості реєстрації місця проживання запропонувало Міністерство юстиції, що знайшло підтримку Уряду.


Відповідні зміни внесені до постанови КМ «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» від 2.03.2016 №207.

Зокрема, передбачається, що в разі перебування житла в іпотеці або довірчій власності реєстрація місця проживання особи здійснюється лише за наявності згоди відповідного іпотекодержателя або довірчого власника.

Крім того, обов’язком працівника органу реєстрації стане перевірка права власності особи, яка подала заяву про реєстрацію, на житло, а також перебування останнього в іпотеці або довірчій власності. Для цього використовуватимуть відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як стверджує міністр юстиції Денис Малюська, «нові правові механізми усунуть перешкоди для звернення стягнення на житло, що перебуває в іпотеці або довірчій власності, та, відповідно, полегшать доступ до іпотечного кредитування». Утім, урядовець не уточнив, чи не порушують такі нововведення конституційних прав громадян на житло, власність і свободу пересування.