Закон і Бізнес


Острів самозабезпечення

У Європі назвали найкращі проекти щодо поновлюваної енергетики


№21 (1475) 30.05—05.06.2020
3469

Три європейські острови стали лауреатами нової премії Євросоюзу, яка з цього року вручається островам за найкращий розвиток автономної і «зеленої» електроенергії.


Перше місце в EU RESponsible Island Prize і приз у розмірі €500 тис. дістався данському острову Борнхольм. До 2025 року острів планує привести рівень викидів вуглекислого газу до нейтрального рівня (тобто всі викиди зможуть поглинатися природним чином), а до 2035-го цього показника досягнуть й інші види викидів, зокрема шкідливі для людей і тварин оксиди азоту.

На острові вже почалася установка системи поновлюваної енергетики, що складається із сонячних батарей, вітрогенераторів та інноваційних систем вироблення тепла й енергії з місцевих відходів, насамперед органічних, пише «Європульс».

Друге місце з призом у сумі €250 тис. зайняв теж данський острів Самсе. Тут відмовилися від імпорту енергоносіїв, і до 2030 року Самсе стане незалежним та перестане використовувати викопні джерела енергії, такі як нафта і газ.

На третьому ж місці опинилися Оркнейські острови (Велика Британія). Вони отримали приз у розмірі €100 тис. за використання інноваційних рішень, насамперед у сфері накопичення і передання енергії.

Перший енергетично незалежний острів у Європі з’явився в 2017 році, ним став Тілос (Греція). А через 1,5 року Євросоюз запустив програму підтримки островів, які прагнуть перейти на поновлювані джерела енергії. Так, підтримку ЄС отримають 26 островів.