Закон і Бізнес


Жіночий суфікс


№21 (1475) 30.05—05.06.2020
12173

У Чехії запропонували прийняти поправку до закону про реєстрацію жителів. Так, жінкам дадуть право самим вирішувати, залишити їм суфікс «-ова» в прізвищі чи прибрати його.


У чеській мові, як і в українській, існує граматичний гендер: за закінченням прізвища можна визначити, про кого йдеться — жінку чи чоловіка. Більшість «жіночих» прізвищ закінчуються суфіксом «-ова» (наприклад, Новакова), а в чоловічих узагалі немає суфікса (Новак).

За результатами опитування, проведеного ініціаторами поправки, в Празі від «жіночого» суфікса відмовилися б 28% жінок, а в провінції — 11%. Автори поправки вважають, що це досить високий відсоток.

За чинним законодавством, громадянки Чехії зараз можуть не вживати в документах суфікс «-ова» з однієї з причин: вони іноземки; живуть за межами Чехії; перебувають у шлюбі (в тому числі незареєстрованому) з іноземцем і в їхньому прізвищі із самого початку не було цього суфікса.

Проти нового закону виступили чеські лінгвісти. Вони вважають, що суфікс «-ова» традиційний для чеської мови (на відміну, наприклад, від англійської) і він відіграє важливу роль у визначенні гендеру. Якщо його відкидати, особливо в документах, буде незрозуміло, про кого йдеться.