Закон і Бізнес


Темне минуле

Прем’єра підозрюють у зв’язках зі злочинним світом


Прем’єр Сербії не заперечує, що зустрічався з наркоторговцями, але запевняє, що йому як главі МВС не було відомо про їхній «бізнес».

№6 (1096) 09.02—15.02.2013
3087

Перебуваючи на посаді глави МВС Сербії, нинішній прем’єр-міністр країни Івиця Дачич зустрічався з представником найбільшого наркокартелю на Балканах. Це підтверджують матеріали, які мають поліція та спецслужби країни. Сам прем’єр офіційно визнав, що кілька разів зустрічався з бізнесменом Родолюбом Радуловичем, але запевняє, що тоді не знав про його злочинну діяльність.


Як повідомляє белградська газета «Бліц», у 2008—2009 рр. І.Дачич не­одноразово зустрічався з Р.Радуловичем, який у розмовах з Дарком Шаричем називав главу МВС «другом». За відомостями видання, 12 січня 2009 р. Д.Шарич у телефонній розмові просив Р.Радуловича уточнити в «товариша», чи «займається ним поліція». Як стверджується, 31 січня того ж року І.Дачич зустрівся з Р.Радуловичем в одному з елітних ресторанів Белграда, про деталі цієї розмови останній поінформував Д.Шарича.

Аудіо- та відеозйомка були санкціоновані особливим відділом Спеціального суду Белграда, до компетенції якого належить розгляд справ, пов’язаних з організованою злочинністю.

Зараз 63-річний Р.Радулович перебуває в розшуку за обвинуваченням у контрабанді 2 т кокаїну з Латинської Америки до Іспанії у 2009 р.

На своє виправдання І.Дачич заявив, що «ніколи не скоював злочинів», а скандал з Р.Радуловичем назвав «кампанією з дискредитації уряду». «Багато людей, з якими я зустрічався, опинилися за гратами. Можливо, люди, з якими я зустрічаюся тепер, теж не уникнуть в’язниці», — цитує прем’єра Reuters.

На екстреній прес-конференції глава уряду нарікав на те, що свого часу, очолюючи міністерство, стикався з неявним саботажем з боку деяких своїх співробітників, які не інформували його вчасно про минуле деяких прохачів, що приходили в міністерство. Крім того, І.Дачич представив доповідь відділу боротьби з організованою злочинністю, опубліковану в кінці 2008 р., в якій перераховувалися ймовірні учасники наркокартелю Д.Шарича. Ім’я Р.Радуловича в цьому документі не згадувалося.

Адвокат Д.Дачича Бозо Прельович назвав обвинувачення прем’єр-міністра «політичною атакою»: «Дачичу складно буде захистити себе. Якщо справа коштуватиме йому посади прем’єр-міністра, це означатиме нові вибори. Вказана справа вимагає пояснень МВС, самого Дачича і в цілому влади».

Помічник І.Дачича, ім’я якого не називається, покладає відповідальність за очорнення свого шефа на його колегу — віце-прем’єра й міністра оборони Александра Вучича, котрий очолює Сербську прогресивну партію.