Закон і Бізнес


Двобій освіти та насильства

Чиновники вирішили, що попереджувати жорстоке поводження в сім’ї краще… правовою грамотністю


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
Анна Бандурка
3926

Всеукраїнська міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення, проаналізувавши здобутки та невдачі попередження домашнього насильства по відношенню до дітей у 2012 році, рекомендувала у 2013-му дати точне визначення поняттю «жорстоке поводження» та підвищити рівень юридичної обізнаності неповнолітніх, випустивши в ефір нову телевізійну програму для підлітків «Я маю право на…».


Підсумкове засідання ВМКМР з правової освіти населення, яке пройшло під головуванням міністра юстиції Олександра Лавриновича, було присвячене стану реалізації рекомендацій ради, прийнятих у 2012 році, та питанням попередження насильства в сім’ї, особливо по відношенню до дітей.

Інформацію про запровадження у 2012 році важелів протидії домашньому насильству над неповнолітніми надало Міністерство соціальної політики — його працівники повідомили про проведення реструктуризації відомства з метою забезпечення функціонування системи захисту дітей від жорстокого поводження та попередження насильства в сім’ї, в ході якої було об’єднано департаменти сім’ї та усиновлення в один — департамент сім’ї та дітей. Цей підрозділ покликаний вирішувати проблеми усиновлення, встановлювати пріоритетність прав дитини та першочерговість турботи про дітей, а також відстежувати ситуацію щодо дотримання прав дітей в родині, де, на думку експертів Мінсоцполітики, найчастіше нівелюються права неповнолітніх, адже випадковими свідками жорстокого поводження в сім’ї чи об’єктами його прояву за статистикою стають майже 30% дітей в Україні.

На підсумковому засіданні ради було зазначено, що для підтримки неповнолітніх, котрі опинилися в скрутному становищі, було створено відповідні центри допомоги, однак присутні на засіданні погодилися, що для викорінення домашнього насильства недостатньо намагання виправити наслідки злочину, необхідно також ліквідовувати його причину. Оскільки винуватцями насильства в сім’ї зазвичай є дорослі члени родини, то не менше уваги треба приділяти їм.

На засіданні ради було рекомендовано продовжувати впровадження механізмів корекції поведінки в сім’ї у всіх областях у 2013 році. Крім того, заплановано відкрити додатково 53 служби для дітей (фактично — притулки) та рекомендовано теоретично розробити поняття «жорстокого поводження», закріпленого законодавчо, але грунтовно не роз’ясненого, а також чіткіше окреслити межі між сексуальним, фізичним, економічним та психологічним насильством у родині.

Обговорюючи проблему жорстокого поводження по відношенню до дітей в сім’ї, фахівці перейшли до розгляду другого питання, а саме — правової освіти, необхідної для попередження та ліквідації наслідків домашнього насильства.

На прикладі досягнень роботи Київ­ської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення начальник Головного управління юстиції у Київській області Ніна Ященко розповіла про основні здобутки шкільної освіти в ліквідації правової неграмотності серед неповнолітніх, зокрема запровадження програми «Джерела толерантності» для 8—11 класів та наголосила на необхідності фінансування підготовленої молодіжної телевізійної програми «Я маю право на…», яка в доступному для сучасних підлітків форматі інформуватиме про основні права та свободи неповнолітнього громадянина. Під час обговорення основних положень доповіді їй вдалося заручитися підтримкою помічника міністра юстиції, заступника голови ВМКМР Лідії Горбунової щодо доцільності створення такої правової телепрограми.

Л.Горбунова відзвітувала про стан реалізації рекомендацій ВМКМР, прийнятих у 2012 році, звернувши увагу насамперед на питання безоплатної правової допомоги. Так, помічник міністра зазначила, що під час проведення п’ятого Всеукраїнського тижня права громадянам 736 разів було надано безоплатну правову допомогу та висловила сподівання, що надання консультацій, роз’яснень, правової інформації для тих, хто потребує відповідної допомоги, відбуватиметься на регулярній основі цілий рік поспіль.

Вона підкреслила, що провідну роль в ліквідації правої безграмотності мають відігравати новостворені центри безоплатної правової допомоги, які можуть фінансуватися з державного бюджету та інших незаборонених законом джерел.

Ефективність останніх підкреслив заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський. Він зазначив, що краще працюють центри, які фінансуються за рахунок благодійних грантів, одночасно зауваживши про відчутне ще наприкінці 2012 року зменшення їх кількості.

Він також розповів про успіхи альтернативи державним центрам — юридичні клініки, в яких безкоштовні консультації надаються студентами останніх курсів під керівництвом досвідчених правників. Чиновник доповів про створення у 2012 році по всій країні понад 200 юрклінік, в яких під час проходження навчально-виробничої практики студенти надали більше 20 тисяч безкоштовних юридичних консультацій громадянам з різних правових проблем.

Повертаючись до результатів роботи свого відомства, Б.Жебровський натхненно звітував про розробку нових навчальних програм з деяких юридичних дисциплін, зокрема юридичної психології, кримінології, кримінально-процесуального права тощо. Як здобутки він відзначив підготовку навчального посібника за новим Кримінальним процесуальним кодексом, а також проведення правових конкурсів, науково-практичних конференцій, тренінгів, майстер-класів та ділових ігор.

Представники різних відомств, що брали участь у засіданні, зійшлися на тому, що ліквідація насильства в сім’ї у всіх його негативних проявах є одним із пріоритетних завдань української держави та має проводитися одночасно з підвищенням рівня правової культури населення. Для цього, на їхню думку, слід доводити до широкого загалу положення новоприйнятих законів, спростити доступ до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, популяризувати боротьбу з насильством у сім’ї в засобах масової інформації тощо. Задля виконання поставлених цілей, члени ВМКМР погодили питання щодо продовження співпраці в 2013 році та одностайно проголосували за затвердження плану роботи ради з правової освіти населення на 2013 рік, підвищення рівня якої, сподіватимемося, допоможе перейти Україні від механізму ліквідації наслідків домашнього насильства до системи його попередження.