Закон і Бізнес


Упереджена правосудність


№21 (1475) 30.05—05.06.2020
7722

Аби прокурори не зловживали порушенням кримінальних справ проти суддів за неправосудні, на їхню думку, рішення, потрібно змінити диспозицію ст.375 Кримінального кодексу. І карати за упередженість.


Це передбачено проектом «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за постановлення суддею (суддями) упередженого судового рішення» (№3500).

У пояснювальній записці за підписом голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського стверджується, що нові формулювання запобігатимуть тиску на судову владу з боку правоохоронних органів. Адже злочином буде визнаватися «упереджене судове рішення, в якому завідомо неправильно застосовано норму матеріального права, або яке постановлено з грубим порушенням норм процесуального права, або в якому завідомо є невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи».

За такого формулювання буде більше підстав стверджувати, що внесенню відомостей до ЄРДР за ст.375 КК має передувати рішення вищої судової інстанції, де буде принаймні констатована об’єктивна сторона злочину. Втім, не зрозуміло, що завадить прокурорам і надалі на свій розсуд оцінювати «завідомо неправильне застосування», грубість порушення чи невідповідність висновків задля тиску на конкретного суддю. А посилання авторів на досвід Франції та Німеччини не враховує відмінностей у правовій культурі та правовий нігілізм, притаманний нашим правоохоронним органам.