Закон і Бізнес


Імла досягнень і соціології

Бути Президентом: чого журналісти досі не можуть пробачити Володимиру Зеленському


Рік тому Володимир Зеленський прогнозував, що спочатку його поливатимуть брудом, а поважати почнуть потім. Схоже, він ще на першому етапі…

№20 (1474) 23.05—29.05.2020
Ігор НОВИКОВ
4335

Володимир Зеленський відзначив свою річницю вступу на посаду Президента брифінгом. Чому представники ЗМІ досі ставляться до глава держави по-панібратськи та як він на це реагує? Після року президентства В.Зеленський змушений говорити про голод, бідність і відсутність стабільності.


Голі й босі

Під час діалогу В.Зеленського із журналістами простежувалася лінія його громадянської позиції, яка поки що здебільшого йде врозріз із реальними можливостями країни. Гарант сказав, що на початок пандемії українці виявилися «медично голими» перед таким викликом.

На запитання щодо допомоги від держави для бізнесу В.Зеленський відповів, що сьогодні нагальними є проблеми медицини. За його словами, у 15 областях України кошти для виплати підвищених заробітних плат медикам переказані. Однак, зазначив Президент, на все свій час і не на все країна має можливості: «Ми не друкуємо грошей. Ми — не США».

Не є показником для глави держави і статистика від UNICEF, згідно з якою після карантину за межею бідності опиниться 6,5 млн українців. За його словами, у розрахунках до уваги береться середній прожитковий мінімум західних країн та Америки, який в Україні нижчий. Тобто до цих 6,5 млн зарахували й тих, хто отримує мінімальну заробітну плату. «Ми бідна країна, ми це просто маємо визнати», — додав В.Зеленський.

Окрім того, він нагадав про допомогу пенсіонерам і анонсував додаткові виплати віковій категорії «75+». При цьому В.Зеленський звернув увагу на те, що сьогодні в Україні близько 12 млн пенсіонерів. Це дорівнює населенню двох невеличких європейських країн, тож потрібно розуміти масштаби додаткових виплат.

На коментар однієї із журналісток Президент відповів в унісон славнозвісному принципу Джона Кеннеді: «Не питай, що твоя країна може зробити для тебе, запитай, що ти можеш зробити для своєї країни». Він додав, що комерційним каналам, власники яких мають достатньо коштів, варто було б витрачати їх не на створення та просування контенту проти влади, а на допомогу бідним. А на заклик журналістки опозиційного каналу «Дивіться нас!» В.Зеленський різко відповів: «Вас можна дивитися, а не слухати».

Також глава держави зобразив здивування тим, що змінами до бюджету, який він недавно підписав, виділені, зокрема, чималі гроші на приватний телеканал, власником якого, за словами журналіста, є громадянин РФ. «Я цього не знав», —  сказав В.Зеленський.

Кадровий голод

Неодноразово під час брифінгу Президент наголошував, що в країні є таке явище, як кадровий голод. Адже раз у раз лунали запитання, чому на високі посади призначені давно знайомі В.Зеленському люди. На це глава держави відповів, що йому не відомі інші професійні, чесні, освічені люди, які могли б обіймати ці посади. Мовляв, усі або замішані в якихось схемах і вже давно працюють у системі, або працюють без видимого результату, наприклад недавно звільнений очільник митниці.

Водночас він підкреслив, що не всі, хто працював за часів Віктора Януковича, є «людьми Януковича». І додав, що він теж жив і працював за його часів, так само як і більшість присутніх працювали журналістами. І, за цією «люстративною» логікою, необхідно звільнитися всім.

Однак, йому нагадали про рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що тотальна люстрація часів Петра Порошенка порушує конвенційні гарантії, відповів, що деяких осіб таки потрібно «люструвати». Прізвищ не назвав, хоча як людина з юридичною освітою мав би знати про те, що рішення ЄСПЛ не дискутуються, а виконуються.

Щодо призначення Генеральним прокурором Ірини Венедіктової Президент зазначив, що до виборчої кампанії не був із нею знайомий. Але для нього стало визначальним, що вона професіонал і освічена людина, яка до цього ж ніколи не працювала в ГПУ.

В.Зеленський розповів, що обурився, коли побачив, що ситуація з будь-якими конкурсами на державні посади виглядає таким чином, що серед фіналістів завжди фігурує трійка або п’ятірка тих самих прізвищ. Це вочевидь свідчить про відсутність прозорості та об’єктивності в конкурсній системі.

Президент зізнався, що в країні не можуть вирішити питання з призначеннями на посаду міністра культури та міністра освіти і науки. Тому всі питання про реформування цих сфер поки що відкладені. Не вистачає Президентові і професійних енергетиків, яких би після призначення ЗМІ не «прикріпили» до одного з олігархів.

Реагуючи на зауваження щодо призначення на державні посади «не тих людей», В.Зеленський запросив одного із журналістів на роботу в Офіс Президента. Щоправда, той не погодився. До того ж, на думку експертів, які коментували підсумки прес-конференції, кадровий голод не в останню чергу пов’язаний з тим, що професіонали банально не хочуть світитися в цій різнобарвній команді. Тож раз у раз серед нових призначенців простежуються зв’язки саме з попередньою владою.

Дух оптимізму

До речі, складається враження, що журналісти й досі тримають для В.Зеленського фантом П.Порошенка. І на запитання про те, чим він відрізняється від колишнього очільника держави, В.Зеленський відповів: «Усім!» Потім додав, що він чесна, порядна людина, яка дійсно вболіває за свою країну та прагне змінити її на краще.

Окрім цього, колишньому шоумену досі доводиться фактично виборювати повагу журналістів до себе. Наприклад, починаючи прес-конференцію, Президент попросив журналіста не говорити по телефону в той час, як він спілкується з присутніми.

Також В.Зеленський зізнався, що йому не відомі випадки такої добродушності від лідерів інших країн та такого нахабства журналістів. Він розповів про одного «журналіста-розслідувача», який безцеремонно прямує в президентському кортежі на своєму авто та постійно «чергує» біля його будинку.

Попри кризу, відзначив Президент, великі проекти згортати не планують. Наприклад, проект «великого будівництва» передбачає побудувати якісні дороги, лікарні, школи та дитячі садочки. Він додав, що йому після закінчення каденції жити в цій країни та їздити цими дорогами, тож хоче запам’ятатись українцям як Президент, який побудував в Україні гарні дороги.

Обіцяє В.Зеленський, що не за горами і велика приватизація. Так, у вересні має відкритися інвестиційний офіс, в якому будуть централізовані всі інвестиції. Але за них, зазначив глава держави, потрібно буде боротись, адже з початком кризи у світі запанував економічний націоналізм.

А от на запитання про те, чи вистачить йому однієї каденції на посаді Президента, В.Зеленський відповів, що список справ, які він обіцяв виконати, значно розширився, і тому, швидше за все, цього терміну не вистачить. Мовляв, він дійсно не планував балотуватися на наступних виборах, але якщо відчує підтримку з боку суспільства, то може подумати про наступні вибори. На його думку, нечесно балотуватися на президентських виборах, маючи підтримку 10—15% населення.

Схоже на те, що через рік політичних реалій він не втратив ні віри у свою справу, ні ідеалістичних настроїв. Тим більше що досі сприймає ситуацію в країні крізь імлу соціологічних рейтингів, якими його годує оточення. Так, звітуючи про свої досягнення, він пригадав і «менші суми в платіжках», і зниження ціни на бензин, і те, що «долар не по 100»…

Тож В.Зеленський переконаний, що все йде добре, а його рейтинг зріс до 75%. Щоправда, з поправкою на те, що в опоненти в імовірному другому турі йому пророкують тих самих осіб, до яких в українців більше антипатії, ніж до молодого хлопця з Кривого Рогу. Але якщо на політичну сцену вийде більш харизматичний політик, який буде відповідальніше ставитися до своїх передвиборчих гасел, то цей туман у 3/4 підтримки вмить розтане, як роса на сонці.

Війна за суди

Щодо судової реформи не пролунало запитань, як і коментарів з боку Президента. Однак перед прес-конференцією голова фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія в коментарі ЗМІ щодо досягнень В.Зеленського за рік президентства зазначив, що судова реформа зразка 2019 року не завершена. За його словами, «всі, кого не спитай на вулиці, вважають, що в країні має панувати верховенство права». «У нас багато запитань до судової системи», — зауважив Д.Арахамія, не уточнивши коло цих людей, але дорікнув Конституційному Суду, який став на заваді впровадженню судової реформи, а також послався на «бюрократичний опір» процесу.

«Вони вважають, що виграли цю битву, але вони не виграли війну», — перефразував Д.Арахамія Наполеона Бонапарта, давши зрозуміти, що владна команда не має наміру залишити в спокої судову систему і покірно виконати рішення КС. «Ми наполягаємо, що судова реформа має бути якнайшвидше реалізована, інакше не буде інвестицій», — наголосив нардеп, додавши, що кожен інвестор каже, нібито в наших судах можна «залагодити».

Утім, якою буде ця реформа, наразі не знають ні в парламенті, ні у Верховному Суді. Відомо лише, що такий законопроект готується в ОП. У ВС сподіваються, що глобальних пертурбацій не буде, але, як випливає зі слів Д.Арахамії, монобільшість готується до нової битви із судами за суди.