Закон і Бізнес


Професійний доступ


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2141

Мін’юст пропонує спростити доступ до професії оцінювача. У відомстві вважають, що існують штучні обмеження, які ускладнюють отримання кваліфікації. Разом з тим оцінювачів, які здійснюють порушення, пропонується притягувати до відповідальності.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» наразі розміщено на сайті Мін’юсту для надання пропозицій та зауважень.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, результатом прийняття ініціативи має бути розширення доступу до професії оцінювача. Крім того, автори проекту сподіваються, що закон сприятиме розвитку конкурентного середовища на ринку оціночних послуг. Також передбачається, що розширення доступу до професії оцінювача та розвиток конкуренції у цій сфері призведуть до здешевлення послуг оцінки.

Крім того, у разі ухвалення проекту, відзначають у міністерстві, у законодавстві з’являться норми, які забезпечать дієвий механізм контролю держави за діяльністю оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності. Зокрема, проект визначає вичерпний перелік підстав для прийняття рішення про зупинення дії кваліфікаційного свідоцтва оцінювача та припинення права на зайняття професійною оціночною діяльністю, а також — про притягнення оцінювача до відповідальності.

Чинний закон, за словами міністра юстиції, створював чимало проблемних ситуацій, зокрема було запроваджено штучні обмеження для здобуття кваліфікації оцінювача. Так, наразі необхідно пройти стажування протягом одного року в складі суб’єкта оціночної діяльності разом з оцінювачем, який має не менш ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна, та отримати його позитивну рекомендацію. Таким чином, на рівні закону створене обмеження у вигляді проходження стажування, яке на практиці створює перепони для здобуття кваліфікації і дискримінує фізичних осіб, які виявили намір здійснювати цей вид професійної діяльності, наголошують у міністерстві.

Крім того, механізм контролю за діяльністю оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності в чинному законі не забезпечує притягнення оцінювача до відповідальності.

О.Лавринович зазначив, що в разі ухвалення змін до чинного закону буде проводитись спостереження за їх результативністю. Зокрема, його планується здійснити через рік після набуття чинності новим законом. У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань вони будуть вирішуватись шляхом внесення відповідних змін. Також передбачається періодичне відстеження результативності нововведень, яке здійснюватиметься раз на 3 роки.