Закон і Бізнес


Не для себе старалися

Кабмін пропонує обмежити свої повноваження всупереч Конституції


Якщо проект буде підтримано, то повноваження нового Першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова визначатиме особисто глава держави.

№6 (1096) 09.02—15.02.2013
Сергій Милоградов
3188

Визначати повноваження керівників Уряду має Президент, уважають члени Кабміну, які підготували відповідний законопроект. Разом з тим парламентські експерти ініціативу розкритикували та вказали на її розбіжності з Основним Законом.


Відповідно до чинних норм повноваження Першого віце-прем’єр-міністра та віце-прем’єр-міністрів визначаються Кабміном. Однак із цим не згодні в самому Уряді. Відповідно до проекту «Про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (№1207), поданого до парламенту за підписом Миколи Азарова, розподіляти повноваження між зазначеними членами Уряду має Президент.

Крім цього, порядок виконання завдань у відповідних сферах і повноважень у відносинах з міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади має визначатися главою держави за поданням Прем’єр-міністра, йдеться в проекті.

Здавалося б, якщо пропрезидентський Уряд готує документ про передання частини повноважень главі держави, то пропрезидентська парламентська більшість має його підтримати без особливих суперечок. Зрештою, якщо М.Азаров не хоче мати певні права, то навіщо йому їх залишати? Важко щось сказати проти ініціативи й опозиції. Повноваження як були у влади, так у неї й залишаться, а в якому приміщенні вони зосереджуватимуться — навряд чи принципово.

Проте до процесу законотворення додався новий гравець — часто непомітне головне науково-експертне управління, без висновку якого не може обходитись ухвалення жодного закону. Експерти зауважили, що повноваження Президента визначаються виключно Конституцією і їх обсяг не може розширюватися шляхом прийняття законів. При цьому в управлінні нагадали, що на неможливості розширення президентських повноважень законами наголошував і Конституційний Суд у рішенні №7-рп/2003 від 10.04.2003.

Кабмін запропонував надати гарантові й деякі інші повноваження, про які в Основному Законі не йдеться. Зокрема, на думку авторів ініціативи, саме перша особа держави за поданням Прем’єр-міністра має призначати першого заступника та заступників міністра Кабінету Міністрів.

«Згідно з п.10 ч.1 ст.106 Конституції глава держави має лише повноваження щодо призначення за поданням Прем’єр-міністра членів Кабміну, керівників інших центральних органів виконавчої влади та припинення їхніх повноважень на цих посадах, проте не наділений Конституцією повноваженням призначати заступників міністрів», — у свою чергу нагадали авторам законопроекту фахівці головного науково-експертного управління.

У тому, що Уряд уніс до парламенту проект, яким обмежує власні повноваження, деякі оглядачі побачили публічну демонстрацію М.Азаровим відсутності в нього великих амбіцій. Разом з тим після оприлюднення експертного висновку шанси на ухвалення документа, принаймні в такій редакції, суттєво зменшилися. Звісно, позицію управління не обов’язково брати до уваги. Однак її, напевне, проаналізує опозиція, а висновок — це вже фактично готовий текст можливого подання до КС. Після цього в єдиного органу конституційної юрисдикції навряд чи буде якась інша можливість, окрім підтримки позиції 2003 р. та визнання закону таким, що не відповідає акту найвищої юридичної сили.