Закон і Бізнес


Малюк і садочок


№19 (1473) 16.05—22.05.2020
3507

В Євросоюзі до карантину, через який закрилися дитячі садки, а няні втратили можливість працювати, половина малюків віком до 3 років постійно перебувала під наглядом батьків.


Найменше на допомогу у вихованні дітей спиралися батьки в Словаччині: там за 82% дітей до 3 років доглядали тільки батьки без участі дитячого садка, няні або родичів. На другому місці опинилася Болгарія (72%), на третьому — Латвія (66%).

Найчастіше молоді батьки отримували допомогу в Греції — там лише за 15% дітей такого віку відповідали тільки батьки. Слідом ідуть Люксембург (26%) і Португалія (28%).

Поширеність виключно «домашнього» догляду за дітьми не пов᾽язана безпосередньо з тривалістю та умовами декретної відпустки. Наприклад, у Словаччині одна з найтриваліших оплачуваних декретних відпусток в ЄС — 3 роки. А в Болгарії — оплачувана відпустка триває втричі менше — один рік.

При цьому в Естонії та Франції, де умови декретної відпустки майже такі ж, як у Словаччині, значно менше батьків повністю беруть на себе турботу про малюка — 55% в Естонії та лише 39% у Франції.