Закон і Бізнес


Передавати не можна продати


№19 (1473) 16.05—22.05.2020
4359

Заборонити купівлю-продаж або іншим спосіб відчуження земель сільськогосподарського призначення, а також унесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств планують слуги народу.


Відповідний проект — «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення» (№3442) — подано на розгляд парламенту.

У пп.14 і 15 «Перехідних положень» ЗК чітко встановлено момент початку їх дії — «до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року». Нині вимоги щодо дати перетворилися на історію. Це, з одного боку, дає підстави стверджувати, що норми почали діяти. З другого — навіть незважаючи на опублікування закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» №552-ІХ, він набере чинності лише з 1 липня 2021 року.

Зважаючи на це, народні депутати намагаються заборонити купівлю-продаж або інший спосіб відчуження земель сільгосппризначення, а також унесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів ГТ до набрання чинності цим актом, а саме — до 1.07.2021.