Закон і Бізнес


Про хуліганські мотиви


№19 (1473) 16.05—22.05.2020
10425

Відмежовувати хуліганство від інших кримінально караних діянь належить, зокрема, за об’єктом злочину і такою ознакою суб’єктивної сторони, як його мотив.


На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд у справі №556/1576/17, скасовуючи ухвалу апеляційної інстанції.

Згідно з вироком місцевого суду особа була засуджена за ч.4 ст.296 (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї) та ч.1 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу до 5 років ув’язнення. Чоловік приїхав у село на Рівненщині на мотоциклі, яким керував його знайомий, і роз’їжджав вулицями села у балаклаві та із мисливською рушницею. Згодом двічі вистрелив у автомобіль, який рухався позаду. Внаслідок цього один із пасажирів отримав легкі тілесні ушкодження, а другий — тяжкі. Крім того, було пошкоджено автомобіль.

Проте апеляційний суд дійшов висновку щодо відсутності в діях особи складу злочину за ч.4 ст.296 КК. Зокрема, вказавши, що стрілянина відбулася за відсутності сторонніх осіб, а також не встановлено точного місця подій. Хоча в протоколі зазначена вулиця села, де стався інцидент, і свідки, у т.ч. працівники поліції, які слідували за мотоциклом.

Також апеляційний суд не пояснив, якими, крім хуліганських, мотивами керувався чоловік, стріляючи в автомобіль, в якому перебували кілька незнайомих йому людей, з котрими він до цього не спілкувався. Натомість саме хуліганські дії здебільшого постають із бажання особи показати свою винятковість, протиставити себе іншим чи з розгнузданого самолюбства тощо.