Закон і Бізнес


Чорний ринок документів: як це працює і скільки коштує


13.05.2020 10:36
69236

Сьогодні на так званих сірих ресурсах в Інтернеті можна купити практично будь-який документ або його підробку. За відносно невеликі гроші можна зробити новий паспорт, права водія чи нотаріальний документ.


Як в Україні продають документи державного зразку, яка вартість таких послуг, розповів адвокат АТ «Barristers» Олександр Тананакін, передає «Закон і Бізнес».

Чорний ринок документів існував завжди. Головна умова такого бізнесу — безпека. Саме безпека стала причиною для переходу всіх етапів цієї діяльності в кіберпростір.

Зараз в Інтернеті можна купити будь-який документ — від довідки в басейн до паспорта громадянина України.

Наприклад, водійські права на бланку зразка 2006 р. коштують 170 доларів, а ось права на бланку зразка 2012-2014 рр. — 210 доларів. За права нового зразка продавці попросять 250 доларів. Також можна купити і права на водний транспорт за 170 доларів. Техпаспорт на будь-який автомобіль обійдеться в 300 доларів. Послуга підбору документів до потрібного автомобілю по базах обліку МВС коштує 20 доларів. Чистий бланк довідки про несудимість становить 80 доларів, а за додаткові 20 доларів вам її заповнять у відповідності з усіма вимогами.

Документи, які видаються органами реєстрації громадянського стану, коштують на чорному ринку 250 доларів.

Окрему нішу на чорному ринку документів займають послуги з продажу паспортів. На сьогоднішній день чистий бланк паспорта варіюється від 650-950 доларів. За перфорацію бланка (серія, номер паспорта) потрібно додати ще 50 доларів. Заповнення однієї сторінки паспорта (вклейка фото, відбиток печатки) обійдеться в 100 доларів. Разом вартість готового паспорта під ключ становить 1300 доларів і отримати його можна буде вже через два дні.

Отримати в своє розпорядження також можна оригінальний чистий нотаріальний бланк. Вартість такого бланка з усіма елементами захисту (в тому числі і QR-код для перевірки на сайтах органів юстиції) становить від 250 до 420 доларів, а ціна залежить від року випуску. Також можна за 700 грн. зробити дублікат печатки нотаріуса.

Юрист рекомендує не погоджуватися на нав'язливі пропозиції покупця або продавця і не оформляти документи «тільки у нашого нотаріуса» або «тільки у наших юристів». Щоб уберегти себе від шахраїв краще звертатися за допомогою до великих юридичних компаній.

Закон і Бізнес