Закон і Бізнес


Металева проблема


№19 (1473) 16.05—22.05.2020
4580

Журналісти стверджують, що справи, які стосуються місцевого заводу, завжди для нього виграшні і їх розглядає один і той самий законник. Але судді вважають, що такі заяви представників четвертої влади спричинені лише наміром натиснути на них.


Миколаївський окружний адміністративний суд розглянув заяву про забезпечення позову і дозволив місцевому заводу кольорових металів переробку металів на митній території. Хоча свого часу Чорноморська митниця відкликала такий дозвіл.

Згодом на місцевих інтернет-ресурсах з’явилася низка матеріалів про те, що суд у такий спосіб дозволив російському олігархові уникнути сплати мита. Журналісти впевнені, що Феміда проігнорувала думку митниці і стала на бік власника заводу.

Також вони зазначають, що це не єдина справа, в якій суд ставить палиці в колеса митниці. Таких справ було кілька, і щоразу, коли однією зі сторін виступає завод, суд був на його боці. А також щоразу справи цього заводу дістаються одному судді. Журналісти впевнені, що дозвіл на переробку кольорових металів — це велика кількість відходів, а також спосіб уникнення платежів.

Судді МОАС провели збори, на яких дійшли висновку, що місцеві журналісти заважають їм виконувати роботу і чинять тиск. Тому вони вирішили звернутися до Вищої ради правосуддя і попросити захисту незалежності (№2219/0/6-20).