Закон і Бізнес


Досвід теж помиляється

Перед «дисциплінарками» всі рівні, незалежно від стажу роботи


Дисциплінарну справу щодо представників Апеляційного суду Львівської області припинено. Судді пообіцяли зробити відповідні висновки.

№6 (1096) 09.02—15.02.2013
МАЙЯ БАЙРАК
16079

Як засвідчило засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів 31 січня, від притягнення до дисциплінарної відповідальності не застрахований жоден із володарів мантій. На заваді тому і досвід не стає, та і його відсутність не пом’якшує рішення ВККС.


Уп’ятьох за одне

Відповісти за свої дії перед комісією приїхали судді Апеляційного суду Львівської області — Анатолій Вовк, Василь Галина, Олександр Яременко, Василь Ревера й Тарас Марітчак. Причина появи скарг на законників — зміна запобіжних заходів, які призначив суд першої інстанції.

Справа стосується незаконного проникнення 3 осіб до чужої квартири. Двох зловмисників затримали, а особа третього досі не встановлена. Відповідно, за вчинене трьома нині відповідають двоє. Суддя А.Вовк запевняє: «Прийняли законне рішення». «Ми розглядаємо факт — зміну запобіжних заходів. То які пом’якшуючі обставини ви враховували, приймаючи рішення?» — звернувся до суддів член ВККС Віктор Мікулін. У відповідь законники пояснювали, що на те «були реальні підстави». «Слідство не навело достатніх доказів, які б засвідчували, що особа буде ухилятися», — зазначив В.Галина. Його думку підтримав і суддя О.Яременко: «Не було наведено даних, що особа може якимось чином перешкодити ходу справи». Проте секретар комісії Анатолій Марцинкевич був іншої думки: «Ви не враховуєте небезпечності злочину. Двоє не видають третього, та й не видали. І до чого тут міра запобіжного заходу, якщо йде слідство? А може третій організовує злочини?» Судді погодилися, що ситуація склалася неприваблива. До того ж така проблема виникла вперше за тривалі роки роботи суддів. «Мені так неприємно сидіти ось тут при тому, що сам читаю лекції в регіональному відділенні Національної школи суддів у Львові», — поділився В.Ревера.

Доган законники не отримали, та пообіцяли надалі бути обачнішими у своїх рішеннях.

Непереконливі пояснення

Дисциплінарна справа щодо судді Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Надії Трофимової у ВККС уже розглядалася у грудні минулого року. На законницю, яка обіймає суддівську посаду трохи менше двох років, поскаржилася голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач.

Ознайомившись із матеріалами справи та вислухавши позицію судді, комісія звернула увагу на дещо напружені стосунки Н.Трофимової та голови суду. Тому розгляд справи відклали, вирішивши запросити на засідання й голову суду.

Повернулися до вирішення цього питання 31.01.2013. Проте Н.Трофимова знову приїхала сама. «Запрошення Н.Деркач відправляли, але не отримали підтвердження, що вона його отримала, — пояснив член комісії Володимир Віхров і продовжив: — У Н.Трофимової невиправдана тяганина розгляду справ, до того ж вона не надає копії рішень учасникам судового процесу. Також 70% рішень здані до канцелярії із затримкою. На законницю скаржилися на зборах суддів, але Н.Трофимова не реагує».

Як повідомлялося раніше, на дії судді постійно надходять скарги. Із 22 отриманих заяв у двох скаржаться на суд, решта — на суддю Н.Трофимову. «Ви вважаєте, це нормально так працювати, коли звертаються десятки людей зі скаргами?» — запитав у судді А.Марцинкевич.

«Але це не постійні порушення, а окремі випадки, — пояснювала суддя. — Я не бачила цих скарг, тож нічого сказати не можу. А пояснення давала в межах питань, по яким відкрито дисциплінарне провадження у ВККС».

«70% справ ви здаєте із затримкою. У вас їх не можуть узяти, а ваш суд, відповідно, не може вчасно скласти звіт! — став на захист судової інстанції В.Віхров. — А на роботу як? Кожного дня їдете?» Суддя відповіла ствердно, та В.Віхров відреагував: «А говорять, ігноруєте збори суду, порушуєте правила розпорядку. Навіть голова апеляційного суду звертається з проханням зробити що-небудь!»

Члени ВККС продовжували сипати запитаннями до Н.Трофимової, але вона спростовувала зауваження, пояснюючи що працює належно, але має велике навантаження. «А не важко вам на один час призначати по 5 засідань?» — поцікавився А.Марцинкевич. «Та то справи такі. Навіть сторони можуть не прийти», — відповіла суддя. «А якщо прийдуть?» — допитувався А.Марцинкевич. Проте суддя була переконана у своїй правоті.

«Не з того ви почали роботу судді», — підсумувала член ВККС Галина Колеснік і озвучила рішення комісії, яким судді Н.Трофимовій оголошено догану.