Закон і Бізнес


Ослаблений імунітет

Феміда частково позбавила Берлусконі недоторканності


Злочин і покарання, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2613

Конституційний суд Італії частково позбавив прем’єр-міністра країни Сильвіо Берлусконі недоторканності. Досі члени уряду мали право не відвідувати судових засідань, посилаючись на необхідність виконання службових обов’язків.


Конституційний суд Італії визнав такими, що не відповідають основному закону країни, деякі положення правового акта про «обгрунтовану відсутність», який дозволяє прем’єрові й іншим членам уряду, пославшись на виконання ними службових обов’язків, не відвідувати судових засідань.
Завдяки цьому закону, що вступив у силу в березні 2010 року, C.Берлусконі вдалося домогтися припинення трьох гучних судових процесів. У рамках першого з них нинішнього прем’єра і його колишнього адвоката Девіда Міллса обвинувачують у корупції. Другий і третій процеси пов’язані з обвинуваченнями в податкових махінаціях, висунутими проти заснованого С.Берлусконі концерну Mediaset і його дочірніх компаній.
Прокуратура м.Мілана обвинувачує прем’єр-міністра в зловживанні службовим становищем і причетності до проституції неповнолітніх. Нині в Мілані правоохоронні органи проводять обшуки, пов’язані із цією скандальною справою.
Йдеться про неповнолітню марокканку на ім’я Рубі, яка працювала танцівницею в нічному клубі і, за деякими даними, відвідувала приватні вечірки в резиденції італійського прем’єра.
Крім того, з’явилися повідомлення, що прокуратура перевіряє, чи причетний С.Берлусконі до звільнення цієї дівчини з-під арешту після того, як її затримали за обвинуваченням у крадіжці.
Нагадаємо: раніше суд довів зв’язок прем’єра з мафією. Згідно з висновками суду в 1970—1980-і роки, коли С.Берлусконі займався створенням свого будівельного і медійного конгломерату, його соратник Марчелло дель Утрі забезпечував зв’язок між майбутнім прем’єром і представниками злочинних груп, зокрема ватажком сицилійського угруповання Сальваторе Риїною.
Марчелло був помічником С.Берлусконі, коли той керував будівельною компанією Edilnord, а також іншими фірмами. М. дель Утрі в 1996 р. обрали депутатом нижньої палати іта¬лійського парламенту. У 1999-му він став депутатом Європарламенту, а потім неодноразово обирався в Сенат (верхню палату парламенту Італії).
У 2004 р. цього політика визнали винним у зв’язках з мафією і засудили в цілому на 10 років, проте в 2006-му він оскаржив це рішення. Розгляд справи в суді вищої інстанції триває досі.