Закон і Бізнес


Повітря по-віденськи

Визначені найзеленіші та найчистіші міста світу


Жителі Відня вважають за краще послуговуватися громадським транспортом, а туристи — гуляти пішки.

№18 (1472) 09.05—15.05.2020
7701

Як правило, що більше місто, то менше в ньому зелені, більше машин і людей, отже, гірша екологія. Утім, із цього правила у світі є чимало винятків.


Велика консалтингова компанія вивчала великі міста за кількома критеріями. Дослідники порівнювали, наприклад, відсоток зелених насаджень, місць для пішохідних прогулянок, рівень забруднення повітря, споживання енергії з поновлюваних джерел і води на душу населення, кількість людей, які послуговуються громадським транспортом, повідомляє Lonely Planet.

Лідером рейтингу став Відень. Там велика кількість парків і зон відпочинку, зручний громадський транспорт. До того ж половина мешканців столиці Австрії відмовилася від особистого автотранспорту й придбала річний проїзний (ціна такої картки — €236).

На другому місці — Мюнхен, де також багато парків, а розвинена система громадського транспорту дозволила скоротити кількість особистих автомобілів на дорогах і очистити повітря в місті.

На третьому місці у списку — Берлін, в якому багато зон для прогулянок, мінімальне в Європі споживання води на душу населення і розвинена система громадського транспорту.

Замикають п’ятірку Мадрид і Сан-Паулу. У першому — багато скверів у центрі, парків та ботанічних садів. У бразильському мегаполісі — велика кількість фермерських ринків.

До топ-10 екологічно чистих міст також увійшли Манчестер, Лісабон, Сінгапур, Амстердам та Вашингтон.